Har du prøvet at pakke alle dine ting i flyttekasser, så har du sikkert også oplevet at stå med fødderne solidt plantet på gulvet, hænderne med et godt greb i kassen og så løftet… uden at kassen rørte sig så meget som en centimeter. Flyttekasser, der er for tunge, og porcelæn, der går i stykker, er et gentagende problem, når der skal flyttes. Det vil vi nu komme til livs med denne guide til flytning og flyttekasser; brug den, så din næste flytning kommer til at gå let og smertefrit.
1) Sørg for at have rigeligt med flyttekasser
Selvom du bor i en lille lejlighed, og du mener, at du er ret god til at smide dine ting ud, når du ikke længere bruger dem, så har du helt sikkert mere, end du forestiller dig. Og endnu mere sikkert er det, at tingene fylder og vejer mere, end du begriber. Derfor er det vigtigt, at du køber rigeligt med flyttekasser. De koster ikke alverden, og det tager bare alt for lang tid at bære tingene frem og tilbage i hånden, i poser eller i små kasser og skuffer, du finder, mens du pakker.
2) Følg vejledningen, når du samler flyttekasserne
Det lyder måske som en joke, men faktisk er en af de hyppigste årsager til ødelagt porcelæn under flytningen, at selve flyttekassen ikke er samlet korrekt. Hvis du sjusker med samlingen, så risikerer du, at bunden ryger ud på flyttekassen, når du løfter den – eller endnu værre: mens du er på vej ned af en lang trappe, hvor det tager 117 timer at rydde op.
3) Bland indholdet i kasserne
Som råd nr. 3 antyder, så kan det være en god idé at blande indholdet i nogle af kasserne. Ikke på kryds og tværs så der hverken er hoved eller hale i nedpakningen, men på en måde, så kasserne ikke kommer til at veje for meget. Det gælder for eksempel med bøger: Her bør du aldrig fylde kassen mere end halvt op, men til gengæld kan du udnytte den sidste halvdel til lette ting som linned eller håndklæder.
4) Vær opmærksom på skarpe ting
Det giver måske sig selv, men det er vigtigt, at du er opmærksom på skarpe genstande, når du pakker dit hjem ned. Pak dem ind i papir eller viskestykker, så den, der løfter kassen, ikke kommer til skade. En flyttemand med en blodig finger er ikke til megen hjælp, og det ville også være en ærgerlig situation at komme ud for.
5) Pas på skrøbelige sager
Skrøbelig ting som porcelæn, vaser og andre ting af glas skal pakkes godt ind. Hver enkelt tallerken og fad bør pakkes ind i papir, ligesom kaffekopper, glas og vaser. Og når snakken alligevel falder på ting, der har en hulning, fx kaffekopper, så put gerne lidt ekstra papir ned i hullet – det mindsker risikoen for slagskader. Samtidig kan du med fordel fylde tomrummene i flyttekassen ud med papir, så tingene ikke kan glide rundt i kassen, og ligesom som med bøgerne bør du ikke fylde kassen for meget, så den bliver alt for tung.
6) Gør det overskueligt for flyttefolkene
Når du pakker dine ting ned, så hjælper du både dig selv og flyttefolkene, hvis markerer hver enkelt kasse med et nummer, navn eller rummet, de skal stå i. På den måde ved flyttemanden, hvor han skal stille kassen i din nye bolig, og samtidig er det lettere for dig selv, når du skal i gang med udpakningen.
7) Giv dig god tid, og sorter godt ud
En af de gode ting, der er ved at flytte, er, at du får mulighed for at få ryddet op i dine ting og sorteret ud. Udnyt muligheden til at gennemgå kælderrum, loftrum, garage og andre steder, du bruger til opmagasinering, og kig på, hvad du reelt har brug for at tage med videre.
Ofte samler vi sammen og gemmer en masse ting, fordi vi ikke nænner at smide dem ud. Men hvis dine ting har været gemt væk i mere end 1 år, og du ikke har skænket dem en tanke, så er det måske på tide, at de skal på genbrugsstationen. Se det som en chance for at få rent bord, inden du starter et nyt kapitel i dit nye hjem.
8) Lad billeder og malerier hænge
Billeder og malerier, der ikke passer til formatet på en flyttekasse, kan være svære at pakke ned. Derfor kan du med fordel lade dem hænge, så længe det er muligt. Bruger du er professionelt flyttefirma, så er de vant til at tage billederne ned selv og pakke dem forsvarligt ind. Er det dig selv, der flytter sammen med familie og venner, så kan I vente med at tage dem ned til alt andet er flyttet. På den måde kan de placeres forsvarligt i flyttebilen, og du undgår at de får skader ved at blive presset sammen i en kasse eller lignende.
9) Hold styr på dine ledninger
De færreste tænker over det til hverdag, men der er mange elektriske artikler, der er koblet til med ledninger og kabler. Dem bør du afmontere, inden du pakker produkterne ned, og så kan du med fordel samle dem i én kasse, så du ved, hvor du har dem. Og ikke mindst så flyttefolkene ved, hvor de er, og dermed kan placere dem forsvarligt i flyttebilen.
10) Pas på skuffer og låger
Har du møbler med skuffer eller låger, fx skabe og kommoder, så er det en god idé at låse dem af, hvis det er muligt eller fæstne dem med tape. Alternativt kan både skuffer og låger gå op, når flyttefolkene løfter møblerne, og det kan føre til skader både på dit inventar, men også på de mennesker der hjælper dig med din flytning.
11) Gem dine skruer, beslag og nøgler i en pose
Når alle dine ting er flyttet, og du gerne vil i gang med at pakke ting ned i skufferne og ikke mindst hænge dine skabe op på væggene igen, så er det irriterende, hvis du ikke kan finde hverken skruer, nøgler eller beslag. Derfor kan du med fordel have én pose, hvor du samler alle dine småting. Så ved du, hvor de er, når du skal bruge dem.
13) Sørg for gode parkeringsmuligheder
Dette punkt er essentielt i to henseender: når dine ting skal flyttes fra din nuværende bolig til flyttebilen, og når de skal flyttes fra flyttebilen til din nye bolig. Hvis det ikke er muligt at parkere i nærheden af dit hjem, så skal flyttemændene gå langt med dine ting; det tærer på kræfterne og det tager længere tid.
14) Forkæl dine hjælpere
Uanset om det er professionelle flyttemænd eller familie og venner, der hjælper dig, så er det en hård omgang at flytte. Vis dine hjælpere, at du sætter pris på deres betænksomhed og hårde arbejde ved at sørge for kolde drikke og måske en snack, de kan snuppe på vej tilbage til bilen. Det kan være sodavand og en skål med nødder, ligesom det hjælper med nem adgang til et glas vand.
Har du lokket din familie og dine venner til at hjælpe, så er en kold øl og en pizza på sin plads, når I er færdige med alt det hårde arbejde. Her er der ingen, der har noget i mod at spise direkte fra bakken, ligesom sofabord, flyttekasser og lignende udgør de perfekte stole i denne sammenhæng.